Полезни съвети за потребителя

3 полезни съвета за отоплението

1. За да се затопли ефикасно помещението отоплителното тяло трябва да е с правилно изчислена инсталирана мощност, спрямо кубатурата и да е поставено на подходящото място. Хладилници и фризери не трябва да се намират в близост до отоплителното тяло.

2. Да се обърне внимание на завеси, мебели, решетки и др. прегради, които водят до загуба на част от топлината. Това води до намаляване на ефективността на отоплителното тяло и увеличава потреблението.

3. При закупуване на отоплителни тела да се обърне внимание какъв тип радиатор се предпочита. Основно предимство на панелния радиатор е голямото специфично топлоотдаване, малкия обем на тялото, добрата технологичност, от което се определя и по-ниската им цена. При монтаж за предпазване от въздушни възглавници, препоръчваме да се монтират обезвъздушители.

БИТОВО-ГОРЕЩО ВОДОСНАБДЯВАНЕ

1.      Следете за повреда в крановете на мивките и душовете във вашето жилище. Едно капещо кранче пропуска ценно количество топлинна енергия, което може да бъде спестено.

2.      Внимателната употреба на гореща вода е добър начин да спестите енергия. Има спестяващи кранове, както и аератор на душа. Благодарение на него струята при един и същ дебит покачва своето налягане и се обогатява с кислород. Струва малко и сумата се връща за няколко месеца.

3.      Заменете ваната с душ и ще намалите количеството топла вода почти два пъти.

4.      Когато вземете душ, коригирайте температурата на водата, всеки градус по-малко спестява пари.

5.      Изолирайте инсталацията за БГВ в цялата етажна собственост, по този начин ще намалите специфичния разход за подгряване на 1м3 топла вода.

6.      Колкото повече хора използват топла вода в етажната собсвтеност, толкова по-ниска е и цената Ви за 1 кубик.

7.      Нека всички клиенти да имат водомери и те да са в срок на годност.

8.      Помнете, че злоупотребите с топлинна енергия от радиатори или топла вода водят до завишаване на сметките на останалите потребители в сградата, а не до ощетяване на доставчика на енергия или фирмата за топлинно счетоводство.